Finanstilsynet advarer mot norske kryptoplattformer: Sterkt villedende og risikofylt

I en ny rapport fra Finanstilsynet, som fokuserer på forbrukervern i finans, blir det advart mot store tap ved investering i kryptovaluta. Finanstilsynet peker på at kryptovaluta er uregulert, og at det ikke finnes lovfestet forbrukervern for kjøpere av kryptovaluta. Det er dermed stor risiko for tap for investorer som ikke kjenner markedet godt nok.

Svindlere bruker forskjellige teknikker, som spam, datavirus og falske tegninger, for å lure forbrukere. Dette gjør det vanskelig å orientere seg i markedet, og risikoen for tap er meget stor. Kryptovalutamarkedet har også tiltrukket seg betydelig kriminell aktivitet.

Finanstilsynet viser til at plattformene har en meldeplikt til Finanstilsynet etter hvitvaskingsregelverket, men at tilsynet utover hvitvaskingstilsyn ikke fører noe annet tilsyn med disse aktørene. Tilsynet påpeker også at de lave rentene de siste årene har økt etterspørselen etter nye investeringsalternativer, inkludert kryptovaluta.

Skatteetaten har identifisert mellom 60.000 og 70.000 skatteytere som eier kryptovaluta, og anslår at 300.000 personer eier kryptovaluta totalt. Andre undersøkelser tyder på at det reelle tallet er godt over 400.000.

Finanstilsynet mener det er et sterkt behov for rettslige rammer og investorvern hvis kryptovaluta skal kunne bli en egnet investeringsform for forbrukere. Siden 2013 har Finanstilsynet og finanstilsynsmyndighetene i EU advart mot risikoene knyttet til å investere i kryptovaluta.

Tilsynet avventer reguleringsforslag i EU, som nå ser ut til å nærme seg sluttfasen. Forslaget inneholder regler om blant annet markedsmisbruk, autorisasjon av utstedere og investorvern.

Forbrukere bør være forsiktige når de vurderer å investere i kryptovaluta og sørge for å gjøre grundige undersøkelser før de tar en beslutning. Det er viktig å være oppmerksom på risikoen for svindel og store tap, og å holde seg oppdatert på utviklingen i markedet.